Meditace a cvičení Taijiquan jako lék v moderním světě?

Meditace a cvičení Taijiquan jako lék v moderním světě?

Meditace a cvičení Taiji je opravdu lékem a ne jen obyčejným cvičením jak si mnozí lidé myslí. Tato cvičení mohou zmírnit hypertenzi i vysokou hladinu cholesterolu a další příznaky nemocí, které jsou výtvorem moderní doby. Za arteriální hypertenzi označujeme stav opakovaného nebo přetrvávající zvýšení hodnot krevního tlaku nad 140/90 minimálně při dvou návštěvách. Hypertenze je nemoc plíživá, nebolestivá, ale potenciálně smrtící a její výskyt v populaci roste. Odhaduje se, že v ČR je až 35% dospělých mezi 25-64 lety, kteří trpí hypertenzí. Výskyt hypertenze se zvyšuje s věkem, s ním i riziko srdečně cévních a mozkových příhod.
Pravidelná meditace dokáže snížit během pár měsíců průměrný krevní tlak ze 155/94 na 141/88. Možná si řeknete, že snížení mírné hypertenze není velkým úspěchem, ale opak je pravdou. Při pouhém cvičení meditace může většina lidí pod 40 let během pár měsíců očekávat, že se dostane pod limit stanovený pro mezní hypertenzi, což je 130/90. To znamená, že člověk s normálním krevním tlakem bude žít o cca 16 let déle než někdo se střední hypertenzí 150/100. Něco podobného se děje i u snížení cholesterolu během pravidelné meditace a cvičení Taijiquan.
Tato zjištění ukazují, že mysl-tělo může být ovlivněno jedinou mentální technikou a výrazně tím můžeme ovlivnit své zdraví a kvalitu života v jakémkoliv věku.

 

 Martin Rohel

 

Wushu Akademie

Martin Rohel
tělocvična vedle LETMA
u vlakového nádraží
Josefská 15, BRNO
Tel: 603 304 265 wushu@wushuakademie.cz
Vytvořeno službou Webnode